David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Ögonblicken som griper tag

leave a comment »

Publicerad i Hallands Nyheter, 080604.

recension/bok

Blågult – fotbollslandslaget genom 100 år

Jesper Högström

Offside Press

Jesper Högström skrev Fotbollsmagasinet Offsides omtalade reportage om VM-sommaren 94, och skildrade hela VM-historien i en hyllad bok inför VM i Tyskland för två år sedan. Han är också författare och litteraturkritiker.
När han nu, lagom inför sommarens EM, har nedtecknat det svenska fotbollslandslagets hundraåriga historia är det med den kloke journalistens noggrannhet och urskiljningsförmåga, men också med en skönlitterär känsla för ett fängslande berättande.

Och likt alla goda berättelser innehåller ”Blågult – fotbollslandslaget genom 100 år” inte bara triumfer. Det som stannar i minnet när man lägger Högströms bok ifrån sig är konflikterna, kontroverserna och nederlagen. Den svenska fascisthälsning inför öppningsmatchen i Italien-VM 1936. Landslagets bortslarvade storhetstid under Gre-No-Li-eran på 50-talet.
Och så ”Labans” Arnessons eländiga sista kväll som förbundskapten, i Prag 1985.

”Laban” hade redan lärt sig vad det innebär att förlora. Sommaren 1982 spelades VM i Spanien. IFK Göteborg hade precis vunnit uefa-cupen, men Sverige, med ”Laban” som förbunds-kapten, hade floppat i VM-kvalet. När det svenska landslaget, med en stomme av blåvita cuphjältar, kvalade till VM fyra år senare, hade ”Laban” fått ordning på spelet.
Med en kvalmatch kvar såg det ut som att Sverige var på väg till VM. Bortaseger mot Tjeckoslovakien skulle säkra avancemanget, och även vid förlust skulle Sverige kvalificera sig så vida Portugal inte bortaslog Västtyskland, som inte hade förlorat i kvalsammanhang på 40 år.
Det som sedan hände kan vara värt att komma ihåg i dessa tider när det svenska landslaget i fotboll har kvalificerat sig till fem raka mästerskap, och en förlust mot Tyskland i VM:s åttondelsfinal ses som en fiaskoinsats. Sverige förlorade med uddamålet i Prag i oktober 1985, och portugiserna vann under osannolika omständigheter över tyskarna.

”Jag går i graven med det. Det förföljer mig”, anförtror ”Laban” Jesper Högström vid ett köksbord i Upplands Väsby. Efter beskedet om att Portugal snuvat Sverige på VM-platsen gick ”Laban” upp på hotellrummet och tog en whisky. Sedan letade han upp förbundsordföranden Lennart Johansson för att lämna in sin avskedsansökan.
Högström hittar gripande ögonblick som detta i den svenska fotbollshisto-rien, och han beskriver dem med lätthet i språket och en uppenbar kärlek till sitt ämne. Efter två enastående fotbollsböcker (även ”VM-boken” är en fröjd att läsa) är det svårt att inte räkna Jesper Högström som en av svensk fotbolls främsta skriftställare.

DAVID HYLANDER

Annonser

Written by David Hylander

25 augusti, 2008 den 21:17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: