David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Generation Kleen

leave a comment »

Lång och läsvärd af Kleen-intervju med Alexander Skarsgård i Sydsvenskan i helgen. Det krävs tydligen en Hollywood-framgång för att en svensk skådespelare ska kunna tala klarspråk om hur kass svensk film är, men lill-Skarsgård gör precis det. ”Svensk film har varit usel det senaste decenniet. Det mesta som görs är riktigt jävla dåligt,” säger han. Man får anta att det inte är aktuellt med en Hundtricket-uppföljare.

En rolig detalj är att Björn af Kleen verkar ha en större New Journalism-hangup än vad till och med jag har. I det här fallet känns jämförelsen (med The Wire) lite ansträngd. Parallellen är väl snarare hur Tom Wolfe, några decennier efter New Jounalism-essän, resonerade om romanförfattande, som han tyckte skulle vara lika välresearchat och verklighetsanknutet som journalistik. The Wire som en 2000-talets Vredens druvor är din vinkel i så fall, Björn.

Det här med att dramatisera reportageböcker (som Generation Kill, Into The Wild och Charlie Wilson’s War på sistone) är annars intressant. Generation Kill är tydligen (och nu hänvisar jag till af Kleen-artikeln igen) väldigt trogen förlagan. Det ska bli intressant att läsa Evan Wrights reportage och jämföra.

Annonser

Written by David Hylander

8 september, 2008 den 10:35

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: