David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Tv-krönika: Stjärnor på is / Fringe / Bert Karlsson

leave a comment »

Publicerad i Hallands Nyheter, 081010.

Skulle du ägna lördagskvällen åt att titta på b-kändisar som snubblar omkring på ett par skridskor? Om du svarar ja på den frågan är du i gott sällskap. En och en halv miljon svenskar såg TV4:s nya underhållningssatsning ”Stjärnor på is” förra helgen.

Upplägget i ”Stjärnor på is” låter inte riktigt klokt, förrän man tittar på beståndsdelarna: ett vattentätt och inkört koncept att låna från ”Let?s dance”, klassiska SVT-kommentatorn Katarina Hultling för den rätta konståkningskänslan, och Sveriges bästa programledarduo i Carina Berg och Carolina Gynning. Särskilt Gynning briljerar i ”Stjärnor på is”, med sin kombination av sprudlande utstrålning och proffsig säkerhet. Hon är på god väg att bli en av våra största tv-personligheter.

Att fyran passar på att krama ännu mer annonspengar ur sin storsuccé med vad som i praktiken är Let?s dance on ice är kanske aningen cyniskt, men det funkar och tittarna sitter som superlimmade mot soffkuddarna. Men man frågar vad som krävdes för att övertala Jesper Blomqvist, en av Sveriges mest kroniskt skadade män, att snöra på sig ett par skridskor. Att se hur länge han klarar sig utan att bryta ett eller annat känns lika spännande som det obligatoriska tittarröstandet.

***

Den amerikanska tv-höstens nyheter börjar redan dyka upp i den svenska tablån. Kanal 5 har snabbat sig med att plocka in ”Fringe”, ”Lost”-skaparen JJ Abrams nya serie. ”Fringe” lider av ”Arkiv X”-komplex, dialogen är hafsig och thrillerinslagen förutsägbara och formulaiska.

Men serien är ändå ganska underhållande, med oväntade vändningar som håller liv i handlingen. Med Abrams bakom spakarna kan man räkna med att det finns en komplex, sugande story arc att upptäcka för den som ger ”Fringe” tid att sätta sig.

Nu väntar vi bara på att få se vampyrserien ”True Blood”, ”Beverly Hills”-spinoffen ”90210” och den oväntade kritikersuccén ”Sons of Anarchy” i svensk tv. ”90210” är en lättviktig high school-såpa, om än intressant som en tillbakagång till klassiskt moralkakenarrativ efter cynismen och sexualiteten som ”Gossip Girl” har injicerat i tonårsgenren. De övriga två har potential att bli klassiska dramafavoriter. Om de inte blir nedlagda först, som så ofta är fallet på den brutala amerikanska tv-marknaden.

***

Bert Karlsson dök upp i rutan igen i veckan, i fyrans nya ”Matakuten” som är modellerat på Jamie Olivers tv-sända korståg för att förbättra maten i Engelska skolor för några år sedan.

Nu tar Skara-Bert på sig Olivers roll som kulinarisk välgörare, och hans omsorg om skolmaten är säkert genuin. Men fick vi inte nog av Berts Karlssons samhällsengagemang när han var med och startade Ny demokrati, det enda främligsfientliga parti som suttit i Sveriges riksdag under efterkrigstiden? Så länge han ägnar sig åt flamsig underhållning går det kanske att ha överseende med Karlssons politiska förflutna, men att TV4 ger honom en plattform för att agera socialt samvete luktar unknare än kattmaten som ”Matakuten” jämför skolkäket med.

DAVID HYLANDER

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: