David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Mansmåndag

with 2 comments

 

Vuxna män gör omogna saker tillsammans.

Vuxna män gör omogna saker tillsammans.

Jag har valt bort tredje säsongen av Dexter, och True Blood får vänta tills min flickvän kommer hem från jobbet, så just nu betyder måndagsmorgon dysfunktionalitetssentimental manlighet och dekadent Hollywood-satir. Entourage och Californication gör sig bra efter varandra; de är ju så gott som samma serie, före respektive efter fyrtioårskrisen och den första ungen. Och helgens avsnitt visade sig vara två höjdare.

 

Californication (äntligen ett nytt avsnitt efter de två som dök upp på nätet för över en månad sedan) trappade upp fint, från den bakvänt rörande scenen där Hank målar tånaglarna på en hora istället för att ligga med henne (dysfunktionalitetssentimentalt, som sagt) över två slapstickinfantila pojkmansslagsmål till krisläge med Karen och säsongens första, frustrerade cigg.

Californication-säsongens tema – Hank vill verkligen vara trogen och ansvarsfull men omgivningen är för mycket av en sex-drugs-&-rock’n’roll-lekstuga för att han ska ha en chans – är förstås tillskruvat, men ändå i någon mening en ganska allmängiltig metafor för det manliga tillståndet: det är helt enkelt inte så lätt att vara en känslomässigt mogen vuxen människa när man i hela sitt liv har kommit undan med att bete sig som en spjuveraktig, självupptagen pöjk.

Samma dilemma återkom, om en med betydligt mer allvariliga övertoner, i veckans Entourage, ett riktig bra avsnitt efter förra veckans småfåniga svamptripp-i-öknen-konceptplot. Den gamle kåkfararen Dominic dök upp igen, men med oväntat karaktärsdjup den här gången. Upplösningen, fint mansmusiksatt med Faces ”Ooh La La” och Neil Youngs ”Only Love Can Break Your Heart”, var riktigt rörande.

Omogen manlighet är förstås fortfarande the name of the game i Entourage, men serien är som bäst när karaktärerna visar att de faktiskt brottas med grabbighetens baksidor ibland.

Annonser

Written by David Hylander

13 oktober, 2008 den 12:32

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tror det blir att se den på tv. Enligt http://canalplus.se/trublood startar de ju på onsdag. en i veckan, man måste ju suga lite på karamellen ;)

  Måste kolla in Californication, hört så mycket bra.

  MickeA

  16 oktober, 2008 at 20:44

 2. True Blood är väl värd att följa. Som dramaserie betraktad är den inte sensationell, men väl spännande och underhållande utan att sakna djup. En av serierna man ser fram emot mest under veckan just nu. Och Californication är lite ojämn, men aldrig tråkig och bitvis fantastisk.

  David Hylander

  16 oktober, 2008 at 22:14


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: