David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Californication kör om Entourage igen

leave a comment »

För att följa upp förra veckans inlägg: helgens Entourage var tillbaka i småflåsig slentrian medan säsongens fjärde Californication var fenomenalt. Californication har ett väldigt lättjobbat grundkoncept – sex, knark och en skitrolig David Duchovny i huvudrollen – och man kan förstå att det med sådana förutsättningar blir lätt att bara falla tillbaka på skruvade men simpla plotlines. Nån droppar lite E, Hank går ner på fel tjej; det funkar ju, man garvar och kollar nästa vecka också.

Men när Californication görs med sådan här möda, är så här välskrivet, välfilmat, välspelat, är den så oerhört mycket mer än bara grabbig partyhumor i klädsamt dramasvarta kläder. Då gör kontrasten mellan det skruvade och det allmänmänskliga att helheten blir väldigt mycket större än summan av delarna.

Någon i Killinggänget, jag minns inte vem, pratade i samband med Fyra nyanser av brunt om att humor blir mycket mer intressant om man låter publiken skratta nästan ända in i mål, innan man fäller dem med något tragiskt så att skrattet fastnar i halsen. Det var längesen jag såg den principen tillämpas lika bra som i veckans Californication.

Annonser

Written by David Hylander

20 oktober, 2008 den 17:08

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: