David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Att omfamna gratis

leave a comment »

Man kan se fildelning som ett brott mot upphovsrätten. Man kan också se fildelning  som en oundviklig följd av att förutsättningarna för att producera och sälja information har ändrats i grunden.

Att skapa en digital kopia är gratis, att distribuera den är gratis. Det är på sätt och vis ett lika fundamentalt skifte som när industrialiseringen gjorde massproduktion nästan gratis.

Man kan ju fundera på vad industrialiseringen innebar för en hantverkare. Han fick förstås anpassa sig; antingen erbjuda något som tillverkning i industriell skala inte kunde erbjuda – något som var bättre än billigt – eller slå igen butiken.

Man kan också fundera på vad som hade hänt om1800-talets politiker hade lagstiftat mot storskalig produktion för att skydda hantverkarnas intressen.

Hur som helst; Kevin Kelly skriver väldigt bra om hur det går att tjäna pengar på information när information är gratis. Naturligtvis genom att erbjuda något som är bättre än gratis. Här finns det ursprungliga blogginlägget, och här en trevlig pdf-fil med samma text, från ChangeThis.

Annonser

Written by David Hylander

5 december, 2008 den 11:44

Publicerat i Blogg

Tagged with , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: