David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Californication famlar efter säsongsavslutningsdrama

with 3 comments

Man börjar vänja sig vid, nästan förvänta sig, svackorna i Californication. När manusförfattarna inte riktigt vet vad de ska göra med sin bångstyriga sex-drugs-&-rock’n’roll-tematik har serien en tendens att tappa fokus och dra iväg i tre slarvigt utstakade riktningar samtidigt.

Med fem minuter kvar hade hade helgens precis så röriga avsnitt åtminstone en behållning. Lou Ashby, Hanks nya partner i manlig infantilism, tog flera steg mot att kännas som en riktig, intressant karaktär, snarare än en älskvärd karikatyr.

Man borde kanske anat att det är alldeles för nära säsongsavslutningen för att fokuset på Ashby skulle stanna i lite fördjupande karaktärsutveckling. Den Pulp Fiction-plagierande twisten på slutet var varken gripande eller en effektiv cliffhanger – bara ett frustrerande antiklimax för oss som gillar Californication för ambivalensen och de små guldkornen av allmänmänsklighet, snarare än för att den skruvade LA-dekadensen är särskilt engagerande i sig. 

Californication-teamet sumpade avslutningen av den första säsongen ganska rejält. Med en halvtimme på sig att snöra ihop den fullknökade säsong två-säcken har de lagt upp för en ny besvikelse.

Men det blir i alla fall en säsong tre.

Annonser

Written by David Hylander

8 december, 2008 den 13:30

Publicerat i Blogg

Tagged with ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oh, jag som hade väntat mig en låååång utläggning om varför David Duchocny hade sminkade magmuskler i förra avsnittet.

  Avslutningen på säsong två kommer nog, precis som du säger, att bli ytterligare en besvikelse. Men Hank gör folk besvikna hela tiden, men de verkar gilla honom ändå.

  Daniel Mattsson

  8 december, 2008 at 15:57

 2. Det är sant förstås. Att serien velar och strular är kanske manusförfattarnas subtila sätt att knyta an till berättelsens teman på nån slags metanivå…

  David Hylander

  9 december, 2008 at 16:12

 3. […] en kommentar » Jag gnällde lite på det förra avsnittet av Californication här och förutspådde ännu en  antiklimaktisk avslutning på en emellanåt lysande […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: