David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Seth Godin ställer en relevant fråga om papperstidningar

leave a comment »

Om (eller när) papperstidningarna försvinner, vad kommer vi att sakna? Seth Godin ställer den frågan och konstaterar att det enda som det inte är självklart att nätet kan hantera är lokaljournalistik och undersökande journalistik, men att 

”Newspapers took two cents of journalism and wrapped in ninety-eight cents of overhead and distraction.”

Med andra ord: när man tar bort kostnaderna för tryck och distribution och sidoverksamheter är journalistik faktiskt en ganska billig verksamhet.

Jag tror inte heller att den goda journalistiken i sig är i någon fara. Det finns en efterfrågan och det finns människor (dvs journalister som behöver försörja sig) med en stark motivation att hitta nya, hållbara sätt att bedriva journalistik.

Däremot undrar jag om vi förlorar något i den andra änden ifall vi överger papperet. Det är samma funderingar som jag fick angående tv-mediet när Kjell Häglund tittade förbi med ett par kommentarer i går: Vad får det för konsekvenser när vi byter gamla sätt att konsumera media mot nya?

Tappar vi till exempel bredden och variationen som, egentligen mest av en slump, finns i en morgontidning? Förlorar vi något av lugn och eftertanke när vi inte längre får vår information i ett avgränsat paket med början och slut?

Jag tror det är den sortens frågor vi kommer att ställa oss när det nya medielandskapet börjar ta form, snarare än den förskräckta: var tog den goda journalistiken vägen?

Annonser

Written by David Hylander

14 januari, 2009 den 15:38

Publicerat i Blogg

Tagged with , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: