David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Papperets logik hänger kvar på webben

with 3 comments

Kultur OCH Nöje

”Kultur & nöje” eller ”Kultur” och ”Nöje” är en fråga som delar Dagstidningssverige. Bunta ihop, eller hålla isär? DN och Svenskan buntar. På kvällstidningarna går det vattentäta skott mellan Nöje (”Britney för snuskig för USA”) och Kultur (”Naomi Klein: Bojkotta Israel nu!”).

Sydsvenskan har en mer velande, ambivalent uppdelning, som inte märks i papperstidningen där sidorna flyter ihop utan att man som läsare tar någon större notis. Men på webben blir skillnaden avgörande. Där är det långt ifrån säkert att den som klickar på kulturfliken går in på nöjessidan, eller vice versa. Och när rubriken ”Presidentens poet” ligger under Nöje och ”Bush ut, Obama in” räknas till Kulturen gör man det onödigt svårt för läsaren att orientera sig fram till de texter den är intresserade av.

Jag vill definitivt inte klanka ner på sydsvenskan.se – de håller trots allt på med en ambitiös omgörning av sin sajt, och har visat ett berömvärt intresse för att anpassa sig till webbens förutsättningar.

Problemet är mer grundläggande. Sammansättningen och indelningen av innehåll i en dagstidning följer en papperets logik, och den har följt med ut på webben. Men en webbsida fungerar inte som en papperstidning. Den behöver närma sig läsaren på ett annat sätt. I papperet är det inga problem att sprida ut Obamaartiklarna som dominerar dagens tidningar över Utrikes, Ekonomi, Opinon och Kultur. Den intresserade läsaren bläddrar sig fram till dem alla.

Men på webben är den indelningen fullständigt anti-intuitiv. Där ska samtliga dessa texter (och alla gamla texter om Obama) samsas under en Obama-tagg, som en dag som denna naturligtvis ligger så synligt som möjligt på webb-ettan.

Många tidningars webb har så smått börjat ta till sig det här tänket (”specialsajter” som den här om presidentinstallationen på dn.se är en variant).

Det är alltid något, men om man hade slutat släpa på hundra år av papperstidningsbagage hade övergången gått betydligt fortare.

Annonser

Written by David Hylander

20 januari, 2009 den 17:02

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tycker att uppdelningen kultur/nöje känns alltmer 1900-tal även i papper.

  Adam

  20 januari, 2009 at 17:29

 2. Visst kan man ha andra invändningar mot uppdelningen oavsett papper eller webb (och jag håller med dig om det där).

  David Hylander

  20 januari, 2009 at 17:41

 3. Jag hoppas att nya Sydsvenskan blir bättre.

  http://redesign.sydsvenskan.se/

  Mjömark

  20 januari, 2009 at 19:35


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: