David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Bra, Svenskan! (Och helt ok DN…)

leave a comment »

Från svd.seI morse breakade Sydsvenskan nyheten att Malmöpoliser på oefterhärmlig rasistskånska kallat ungdomar i Rosengård för ”apajävel” och ”blattajävlar”, och själva filmat händelsen.

Svenska Dagbladet plockade upp nyheten via TT – och länkade direkt till Sydsvenskan, som strömmade den avslöjande videofilmen. Ett litet men inte oansenligt avsteg från gammelmediala principer. Bonnierägda Sydsvenskan är trots allt en konkurrent till Svenskan. Jag mailade svd.se-redaktionen och fick svar från nyhetschefen Jonas Elgh:

”Vi vill i möjligaste mån utnyttja nätets möjligheter och försöker därför att länka så mycket som möjligt. I det här fallet i morse var ju frågan: Vill vi ge läsarna bästa möjliga information om den här nyheten, eller vill vi inte det? Svaret på den frågan är förstås enkelt.”

Dn.se länkade också direkt till Sydsvenskan i morse, men tog under dagen bort länken till förmån för en ljudfil (med samma innehåll, minus bilden) på den egna sajten. Svenskan har när jag skriver det här bäddat in videoklippen i nyhetsartikeln via sin egen webb-tv-plattform. Inga konstigheter, man håller läsarna på den egna sajten när man har möjlighet, men vinst på poäng för svd.se som bäddar in istället för att fjösa med ljudfiler i annat fönster.

Bra av de stora morgontidningarna som blir allt mer orädda när det gäller att ge sina läsare bästa möjliga nyhetsbevakning utan att ta hänsyn till om informationen kommer från den egna redaktionen eller från en utomstående (eller rent av konkurrerande) källa

Tipstack till Maggie.

Annonser

Written by David Hylander

5 februari, 2009 den 14:52

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: