David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Sydsvenskan fildelar en läsvärd liten bilaga

with 2 comments

Kul att kunna länka till en torrent-fil med gott samvete för en gångs skull. Sydsvenskans upphovsrättsbilaga som kommer till helgen finns tillgänglig som för nedladdning via The Pirate Bay, i en beta-pdf.

”Vi tror att vi är det första svenska tidningsföretaget som väljer att göra så här,” skriver Andreas Ekström, och det tar en stund innan man inser hur absurt det är att torrent-tekniken i stort sett är helt outnyttjad av upphovsmännen själva. För att sprida text är det lite omständigt, men borde inte t ex SVT eller Svenska Filminstitutet kunna utnyttja tekniken för att göra sina arkiv tillgängliga i högupplöst format. Tänk vilken kulturgärning, till minimala kostnader!

För övrigt är Sydsvenskans upphovsrättsbilaga läsvärd, om än kanske i första hand för den oinsatte. Framför allt är det balanserad, väl avvägd journalistik i en fråga där debatten gärna spårar ur. Särskilt personporträttet på Peter Sunde Kolmisoppi ger en välkommen nyans till mediabilden av The Pirate Bay och fildelare i allmänhet.

Ladda ner här, alltså.

Annonser

Written by David Hylander

5 februari, 2009 den 21:25

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Sydsvenskans fildelningsexperiment har föranlett Joakim Jardenberg att  skriva den här väldigt intressanta texten om hur tryckfriheten spelar in i Pirate Bay-härvan. […]

  2. […] ut sin upphovsrättsspecial på TPB flera dagar innan publiceringen i papperstidningen. Något som rönt en hel del uppmärksamhet. Anders Mildner är alltid obligatorisk läsning. Här hittar du övriga artiklar i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: