David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Gästblogg om JMK och webben: Albin Grahn

with 3 comments

I går skrev Per-Ola Mjömark om webbundervisningen på JMG, journalistutbildningen på Göteborgs universitet. I dag följer Albin Grahn upp med att kommentera situationen på motsvarigheten i Stockholm, JMK.

”JMK sparkar rumpa”

På schemat stod: ”Hur du med 500 kronor och två timmars arbete kan sparka rumpa med 90 procent av Sveriges tidningswebb”. Han hade höga ambitioner, webbredaktören som i maj 2008 kom till JMK för att lära oss om webbpublicering. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

I ett försök från kursansvariga lärare att slå samman webb- och researchkurserna var det inte nyhetsjournalistik vi skulle göra, utan djupresearchade artiklar med tre dagars produktionstid. Föreläsarna var en hastigt sammankallad skara av folk med i varierande grad webbrelaterade arbeten. Resultatet blev en spretig och illa sammanhållen kurs. 

Våra artiklar lades upp på sajten som webbredaktören satt upp, som inte tillät variation i rubrikstorlek, artikeltyp eller annan prioritering. Sajten hade ingen förstasida och alltså ingen möjlighet till att öva redaktörskap. Skillnaden mot de textinlämningar vi haft tidigare var minimal, diskussionerna utgick från samma premisser som tidigare och rörde knappt alls sådant som är specifikt för nätet.

För mig och mina klasskamrater blev det alltså väldigt lite rumpsparkande med övrig svensk tidningswebb, och väldigt lite ny kunskap över huvud taget om man jämför med de andra momenten i vår utbildning.

Men webbredaktören då, han som spände bågen så hårt? 

Efter kursens slut förklarade han att han, av den förfrågan som JMK skickat till honom, inte riktigt förstått att det var den journalistiska biten vi var intresserade av. Han bad om ursäkt för ”missriktat kursinnehåll” och bad oss studenter om hjälp med upplägget inför nästa år. 

Jag kan bara hoppas att årskurserna efter oss får jobba med riktiga nyheter på en vettig sajt, gärna i Polopoly, Escenic eller motsvarande programvara. Presentation, utbyggnad och uppdatering, rewriting, länkning och annan hänvisning, samt nyhetsvärdering på nätet borde vara självklara inslag i momentet webbjournalistik. JMK är bra, men utbildar än så länge bara för print.

Albin Grahn lämnade JMK vid årsskiftet. Just nu arbetar han för tidningsbyrån A4 och på Svenska Dagbladet.

Annonser

Written by David Hylander

10 februari, 2009 den 11:42

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Mjömark skriver om webb och media  på mjomark.com. I morgon gästbloggar Albin Grahn om sina erfarenheter av webbundervisningen på JMK i […]

  2. Kan meddela att det som efterfrågas efterfrågade tidigare årskurser också, med ganska specifika önskemål. Så förhoppningen lär inte infrias.

    Julia

    12 februari, 2009 at 15:12

  3. […] David Hylander har tagit ett fint initiativ och bjudit in gästbloggare som skriver om webben i journalistutbildningen. Här Gästblogg om JMG och webben av Per-Ola Mjömark, och här Gästblogg om JMK och webben av Albin Grahn. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: