David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Jon Stewarts makalösa avklädning av Jim Cramer

with one comment

Jim Cramer och John Stewart.Hur mycket av förmågan att granska, avslöja, ställa de tuffa frågorna, ligger i journalistens ställning och självbild? Kan detvara en nackdel för den seriösa journalistiken att den är just seriös, och därmed respektabel, ansvarsfull och väluppfostrad?

Man undrar, när man ser Jon Stewart utnyttja sin position som medial hovnarr till att dra ner byxorna på dem som försöker komma undan med maktmissbruk och förödande skitsnack.

Nattens intervju med Jim Cramer – kulmen på veckans stenhårda Daily Show-kritik av finans-tv-nätverket CNBC:s bevakning av finanskrisen, och Cramers mothugg på annat håll – var Stewart i historisk form.

Cramer kom dit med en urskuldande attityd men fick sina bortförklarande bluffar kategoriskt synade av Jon Stewarts grundligt framresearchade arkivklipp.

Cramers försök att två sina och övriga amerikanska ekonomijournalisters händer från ansvar för finanskrisen demolerades fullständigt av Stewarts knivskarpa retorik, rödglödgade allvar och, inte minst, respektlösa ovilja att skräda orden.

”Jag hoppas att det här var lika obekvämt att titta på som det var att spela in,” sa Jon Stewart med ett snett leende i slutet av programmet.

Det modet att vara obekväm, att driva med det som förtjänar att drivas med utan att skoja bort det som måste tas på allvar, är en stor del av Jon Stewarts briljans.

Annonser

Written by David Hylander

13 mars, 2009 den 16:57

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ja, det var troligen det viktigaste journalistiska inslaget som sänts i amerikansk tv i år. Med tanke på hur det gick för ”Crossfire” så är det väl bara en tidsfråga innan Cramer får se sig om efter nytt jobb, den trippla pudeln till trots.

    John

    15 mars, 2009 at 10:11


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: