David Hylander

Jag är frilansjournalist och redaktör. Det här är en blogg och ett artikelarkiv.

Nyheter24 visar hur man länkar i nyhetstext

with 7 comments

Jag har varit skeptisk till tabloiduppstickaren Nyheter24, och jag är väl på sätt och vis fortfarande lite skeptisk. Men idag förtjänar de beröm. Dels för Johan Arvidssons utmärkta granskning av Piratpartiets interndemokratiska barnsjukdomar.

Men också för att de beter sig som att de faktiskt är en del av nätet, vilket långt ifrån alla etablerade webbnyhetssajter gör.

Här finns DN.se:s rewrite på Arvidssons artikel. Det är verkligen en ren rewrite, med FEM hänvisningar till Nyheter24.

Fem hänvisningar till en text som finns lätt tillgänglig på nätet, men noll länkar. Noll respekt till den som har lagt ner jobbet som DN kammar hem klick med. Noll service till läsarna som på egen hand får googla sig fram till ursprungstexten om de vill läsa den istället för en DN-ifierad digest-version, eller bara försäkra sig om att fakta är rätt återgiven.

Och det intressanta är att Nyheter24 i det här fallet föredömligt visar hur det ska se ut. Titta på den här artikeln (med en högst tvivelaktig tabloidrubrik, men det är en annan diskussion…) om Eric Schmidts avhopp från Apples styrelse. Källhänvisande länkar till Daily Tech och IDG.se. Wikipedia-länk för läsare som inte är bekanta med vad AT&T är för något. Och egentligen bäst av allt: länk till nyhetens själva ursprung, pressmeddelandet från Apple som offentliggjorde att Schmidt kliver av.

Det är ett sätt att länka som visar respekt för både läsare och dem vars arbete man hänvisar till. Självklart i bloggvärlden, men av någon anledning undantag på papperstidningarnas nyhetswebb. Egentligen är det bara märkligt. Vad tror man att man vinner på att publicera statisk pappersjournalistik på webben? Det är lika dumt som om man, när teven slog igenom, hade envisats med att sända radio istället för rörliga bilder.

Fotnot: Jag twittrade kort om det här med Eric Rosén, N24:s sportchef och tillförordnade chefredaktör. Hans resonemang, på 140 tecken: ”Vi sätter prestige i att länka flitigt. Jag tycker själv att det är hopplöst att läsa något som inte länkar till eventuell originalkälla.”

Annonser

Written by David Hylander

3 augusti, 2009 den 18:28

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Nyheter24 visar hur man länkar i nyhetstext- David Hylander berättar om en Nyheter24-artikel med flera länkar. DN gör en rewrite och länkar inte ens till Nyheter24. […]

 2. Eller att envisas med att sända TV i svartvitt eftersom tittarna inte anses kunna hantera färg på ett ansvarsfullt sätt.

  Robert Andersson

  4 augusti, 2009 at 10:25

 3. […] styrelseledamot, Kent Persson (M) är av uppfattningen att vi alla gör fel ibland, David Hylander uppmärksammar apropå deras artikel om jävet hur bra Nyheter24 är på att länka, Pezster anser det vara osmart […]

 4. Bra observation och jag hoppas att DN tar åt sig av kritiken.

  Fredrik Arvidsson

  4 augusti, 2009 at 18:15

 5. Att länka är en svår konst. Förr eller senare kommer den pedagogiska processen att inträffa, dock. Även om det ibland kräver en insikt om att vart barn tar sin tid på sig att lära sig…

  Sargoth

  5 augusti, 2009 at 05:49

 6. Vi lyssnar!

  DN länkar ofta till källor och relevant information i våra artiklar. Vi förespråkar dessutom flitigt att göra så när vi talar om det internt. Jämför du DN.se idag med för ett år sedan har det blivit mycket bättre på den fronten. Hur det blir i de enskilda fallen beror på vem som skriver, var informationen ursprungligen kommer ifrån m.m.. I detta fall tycker även jag att det hade varit befogat med en länk.

  Hälsningar
  Björn Lilja, DN.se

  Björn Lilja

  9 augusti, 2009 at 19:30

 7. Björn: Det är förstås en process att etablera ett nytt sätt att jobba på webben, och ni är inte ensamma om att inte vara 100% där när det gäller att länka i text på sajten. Kul att höra att ni har viljan och ambitionen. Det känns som att ett mer medvetet sätt att jobba med länkar är på gång på redaktionerna, och jag tror inte att vi kommer att ha den här diskussionen om ett år.

  Intressant att höra ert perspektiv på det här. Det uppskattas att du tar dig tid att kommentera!

  David Hylander

  9 augusti, 2009 at 20:21


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: